Overslaan en naar de inhoud gaan

Kasteel Leyssens

Op een perceel op de hoek van de Schoolstraat  en de Tiensesteenweg stond in 1845 de hoeve van Henri Degroodt, een landbouwer. Later kocht Henri Platton uit Tienen de hoeve met omliggende boomgaard en gronden. Hij bouwde de lagere Noordwestelijke vleugel van het huidige kasteeltje. In de kelder staat : “ Première pierre posée par Monsieur Henri et Mademoiselle Jeannette Platton. 30 juin 1862 “.

In  1895 kocht Raymond Janssen, notaris uit Tienen, de villa met omliggende gronden. Omstreeks 1898 bouwde hij de zuidoostelijke vleugel, die hoger is en in beter materiaal is opgetrokken. Het kasteel diende verschillende jaren als zomerverblijf, zoals het goed Vinckenbosch. Tijdens en nog lange tijd na de tweede Wereldoorlog werd het bestendig bewoond door Juul Janssen-Godin, vrederechter te Glabbeek en Zoutleeuw.

In 1974 werd het kasteeltje met het park en de bijhorende weiden verkocht aan Jef Leyssens, een fotograaf uit Tienen, die het nu nog bewoont.

Het gebouw werd opgetrokken in baksteen en heeft speklagen in zandsteen in het zuidoostelijk gedeelte. De 1 meter hoge plint is uit behakte arduin vervaardigd met daarboven een schuine druiplijst . Het bovenlicht van het spitse torentje staat nu in het park, in de windwijzer staat de ‘J’ van Janssen gegrift.

Een groot exemplaar van de “Mammoetboom“ (Sequoiadendron giganteum) staat ten zuidoosten van het gebouw: 3,85 m omtrek op een hoogte van 1,60 m gemeten. Een mooie grote bonte hulst (Ilex aquifolium Aureomarginata) staat ten noordwesten . Een grote tamme kastanje (Castanea sativa) staat aan de parkrand: 4,10 m omtrek op een hoogte van 1,60 m gemeten. Langs de Schoolstraat staan Verscheidene paardenkastanjes (Aescules hippocastanum).

 Soort erfgoed: Burgerlijk erfgoed
 Type erfgoed: Kastelen en villa's
 Tijdsperiode: 19de eeuw

Bron: Monografie Glabbeek

Gerelateerde foto's