Overslaan en naar de inhoud gaan

Sacramentstoren

De sacramentstoren is 7,15 m hoog, 2 m breed en 70 cm diep. Hij is gemaakt uit steen van Avesnes en wordt toegeschreven aan het atelier van Cornelis Floris de Vriendt (+/- 1514-1576), die ook de bekende sacramentstoren van Zoutleeuw heeft gemaakt.

In gotisch schrift staat op de voet van de toren: "Anno MDLV (1555) doen wert dit werck bestede door Heyndrick Van Halle ende Steven Jordens die doen Kerckmeesters ware van dese Kercke“. Het werk werd geplaatst in 1557. Het is een voorbeeld van Vlaamse Renaissancearchitectuur.

Links en rechts knielen een man en een vrouw met samengevouwen handen. De identificatie van deze personages is onzeker.

Het monument bestaat uit vijf hoofdonderdelen. Boven het bredere voetstuk staat tussen Dorische zuilen en pijlers in een nis een jonge vrouw, die zich over drie kinderen ontfermt : liefde en liefdadigheid.
Boven een bas-reliëf met het laatste avondmaal staat het tabernakel, geflankeerd door vier kariatiden die de “matigheid“, de “gerechtigheid“, de “sterkte” en de "voorzichtigheid" voorstellen. Een bewerkte ijzeren deur sluit het tabernakel af.

Hogerop staat de triomferende Christus met het kruis tussen twee Korinthische zuilen.
Op het vierde plan staan zuiltjes met ertussen een vruchtenkorf. Helemaal bovenaan is het nest van de pelikaan gebouwd.

Deze sacramentstoren is een wonderstuk voor zulk een kleine landelijke gemeenschap.

Eindelijk gerestaureerd 
De restauratie- en conservatiewerkzaamheden aan de eeuwenoude sacramentstoren in het pittoreske Zuurbemde werden eind december 2004, na maanden van minutieuze en uiterst intensieve arbeid, beëindigd. Het resultaat mag gezien worden. Bethy Robeyns, lid van de kerkfabriek tot april 2005, stond aan de wieg van het restauratieproject.

Naar aanleiding van de zeer geslaagde restauratie organiseerde de kerkfabriek van de Sint-Catharinaparochie een inhuldigingsplechtigheid (en eucharistieviering) op zaterdag 26 februari 2005. De inhuldiging gebeurde in aanwezigheid van graaf Daniel Le Grelle, voorzitter van de vzw Cornelis Floris.

Meer info op www.kerkglabbeek.be

 Soort erfgoed: Kerkelijk erfgoed
 Type erfgoed: Kerken
 Tijdsperiode: 16de-17de eeuw

Bron: Monografie Glabbeek