Overslaan en naar de inhoud gaan

Sint-Catharinakerk

De kerk is toegewijd aan de H. Catharina, een tweede patroon is de H. Sulpitius. Tot in 1846 was de kerk ondergeschikt aan deze van Glabbeek. Toen werd J.L. Cerulis uit Zuurbemde er de eerste pastoor van een zelfstandige parochie.

Koor en kruisbeuk dateren uit de 16de eeuw. De bakstenen muren zijn doorspekt met horizontale zandsteenbanden; de plint is ook in zandsteen. In 1857 werd aan de zuidzijde een sacristie aangebouwd.

Het koor heeft maar één travee met één venster. Op de plaats van het tweede staat de sacramentstoren aangebouwd. De apsis heeft drie traveeën. De neogotische gebrandschilderde ramen zijn rond 1925 geschonken door de familie de la Coste.

De ribgewelven van het koor vloeien samen in een kraagsteen met duif: de H. Geest . Dwarsbeuk en viering zijn in dezelfde laatgotische stijl uitgewerkt. 
Het schip en de toren, neogotisch, zijn in 1863-1864 gebouwd. Het is een éénbeukige kerk zonder pilaren. De vierkante bakstenen toren is aan de westgevel ingewerkt; bovenaan heeft hij vier puntgeveltjes, waartussen een smalle torenspits staat.

Tegen de buitenkant van het voorste, zuidelijke deel van het schip bevindt zich de herdenkingssteen van J.L. Cerulis, van 1846 tot 1878 eerste pastoor van de zelfstandige parochie Zuurbemde.

Meer info op www.kerkglabbeek.be

 Soort erfgoed: Kerkelijk erfgoed
 Type erfgoed: Kerken
 Tijdsperiode: 16de-17de eeuw

Bron: Monografie Glabbeek

Gerelateerde foto's