Overslaan en naar de inhoud gaan

Uit het oorlogsdagboek van Arthème Decoster: aan het front in juli 1917Arthème Decoster, vader van de latere Glabbeekse burgemeester Arseen, was in 1915 via het Kempense Dessel bij de naar Nederland gevluchte Glabbeekse notaris Mertens in Goirle belandt. Vanuit Nederland ging het naar Hull (Engeland) en Cherbourg (Frankrijk). Op 24 maart 1915 begon hij zijn dagboek als oorlogsvrijwilliger in het Belgische Leger. Vanaf oktober lag hij aan het front. Zo ook in juni 1917. Tegen het eind van die maand trok de compagnie zich uit Boezinge terug voor een pauze. Ze mochten een bad nemen in Elzendamme. Op 30 juni stond Decoster alweer op wacht, tegen gevreesde gasaanvallen, in de eerste linie. Het voorbije weekeinde stond in het teken van de herdenking van de Slag van Passendale (1917). In die periode, nu honderd jaar geleden, schreef Arthème Decoster uit Glabbeek, elders aan het IJzerfront, in zijn dagboek.

Hoe verliep die maand juli honderd jaar geleden?

  • 1 juli: Zondag. 's Nachts wordt er een Duitse aanval aangekondigd. Een Duitsers doodt een soldaat van ons tweede peloton met revolverschoten. Wanneer ik 's avonds weerom keer van de bevoorrading, kwetst een obus vier manschappen.
  • 2 juli: 's Nachts vallen de Duitsers opnieuw aan. Alerte in de tweede en derde lijn.
  • 3 juli: Omstreeks 3 uur. Duitse aanval. Ze gelukken erin een noodbrug te leggen over de Ieperlee, maar worden zonder verwijl teruggeslagen. 's Namiddags rond 5 uur vliegen vier van onze soldaten de lucht in bij het afvuren van een kanon bij de dijk. Het derde peloton komt ons aflossen. We zijn nauwelijks in onze bunkers of het is opnieuw alerte.
  • 4 juli: 's Morgens beschieten de Duitsers de derde lijn, om de schuilhoeken van de mitrailleurs te treffen. 's Avonds komt het 20ste Linie ons vervangen. Om 2 uur zijn we bij de Belgische Leeuw en daar wordt het eten gedeeld.
  • 5 juli: Om 4 uur vertrekken we in Franse auto's naar de achterhoede langs Oost- en West-Vleteren, Crombeke, Roesbrugge e, Hondschote waar we legeren in een hoeve. 
  • 6 juli: Om 9 uur verzamelen. We vertrekken voor een tocht van 35 kilometer. Te Bourbourg waar we aanlanden om 19uur krijgen we onderdak in een pachthof.
  • 7 juli: 's Middags trekken we verder naa Grevelingen, tien kilometer van Bourbourg. De tweede sectie is gehuisvest in het station. We blijbven te Grevelingen tot 10 september dan vertrekt het regiment naar Sint-Tricat, vijf kilometer van Calais, waar  we zullen verblijven tot 15 oktober.

Bron: Het Nieuwsblad Glabbeek online 3/7/17