Overslaan en naar de inhoud gaan

Uit het oorlogsdagboek van Arthème Decoster: naar Schotland in oktober 1917De krant het Nieuwsblad zet 100 jaar later het dagboek van soldaat Arthème Decoster uit Glabbeek-Zuurbemde met verschillende artikels in de kijker.

In oktober 1917, nu honderd jaar geleden, vulde Arthème De Coster uit Glabbeek zijn oorlogsdagboek aan. In juli had de eenheid van De Coster flink onder vuur gelegen. Er vallen doden en gewonden. Maar in september mocht de groep uitrusten in Grevelingen en in Tricar, nabij Calais. Op 16 oktober brengt De Coster de nacht door in het gemeentehuis van Calais. De dag nadien mag hij met verlof in Schotland. Hij komt zeeziek aan in Folkstone: "Door het duivels geslinger." Via Londen komt hij op de 19de per trein toe in Glasgow. Arthème De Coster noteert: "In het station Cachacan nemen we de trein voor Perth waar we aankomen om 11u40. Mijn oom heeft me liefderijk ontvangen en van de 18de tot de 28ste oktober heb ik daar mijn verlof op de aangenaamste wijze doorgebracht."

"Op 28 oktober om 15uur gaat de trein naar Londen en om 6uur 's morgens kom ik aan in het station Euston om 7u30. Via de metro gaat het naar Victoriastation. Vandaar gaat de trein om 7u30 naar Folkstone. Op 29 oktober blijkt de boot net vertrokken. In het plaatselijk militair bureel laten we onze verlofpas in orde brengen. We logeren bij particulieren. De boot gaat de zee op daags nadien om 9uur. Hij brengt ons in vier uur naar Calais. De zee is woest. Te voet gaan we naar Marck we ons bij de compagnie voegen. Juist bij aankomst vertrekken ze naar de kustwacht." In de loop van november zullen we De Coster opnieuw in de frontlinie vinden, in bunkers die net op de Duitsers zijn veroverd.

Bron Het Nieuwsblad online 3/10/17