Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuw Lancasterpaviljoen in Nederlandse oorlogsmuseum van Overloon werd officieel geopend in aanwezigheid van een delegatie uit Glabbeek

In het Oorlogsmuseum in het Nederlandse Overloon dat dit jaar 75 jaar bestaat werd op donderdag 14 oktober 2021 een gloednieuw Lancasterpaviljoen geopend door de commissaris van de Koning, de burgemeesters van Glabbeek en Overloon in aanwezigheid van familieleden van de slachtoffers. Pronkstuk van de nieuwe museumhal is de Britse Lancaster NN775 bommenwerper die tijdens de Tweede Wereldoorlog neerstortte in Bunsbeek een deelgemeente van Glabbeek. Op 5 maart 1945 stortte de Britse Lancaster bommenwerper neer in de Pamelenstraat in Bunsbeek. Het vliegtuig was toen op de terugweg van het Duitse Gelsenkirchen waar het een aanval had uitgevoerd. De bommenwerper werd geraakt door Duits afweergeschut en stortte daarna meters diep neer in de  ondergrond in een weide in de Pamelenstraat. Zeven inzittenden kwamen daarbij om het leven. Bij de opgravingen in 2016 werden de resterende lichamen van drie bemanningsleden na 71 jaar geborgen. Ze liggen begraven op het Britse militair kerkhof in Heverlee. Vijf jaar geleden werden de brokstukken in opdracht van het gemeentebestuur opgegraven en nu in Nederland weer bij elkaar gepuzzeld.

 

Burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij): “De gemeente Glabbeek heeft de restanten van de Lancaster NN775 in eeuwige bruikleen gegeven aan het Oorlogsmuseum in het Nederlandse Overloon om het te tonen aan het publiek. Het is een mooie samenwerking omdat we hetzelfde doel voor ogen hebben: de geschiedenis levend houden en dat verhaal blijven vertellen. Het museum stelt de bezoekers ook een app ter beschikking waarmee je het oorspronkelijke vliegtuig in zijn volledigheid te zien krijgt en men kan virtueel ook kennismaken met de mannen die in het toestel zaten op het moment dat het neerstortte in Bunsbeek. Op donderdag 14 oktober waren we met een delegatie van Glabbeek aanwezig tijdens de officiële inhuldiging van het nieuw Lancasterpaviljoen. En de gemeente zal ook op korte termijn, op uitnodiging van mijn collega-burgemeester en de directeur van het museum een busreis organiseren voor geïnteresseerde inwoners naar het museum in Overloon dat op amper 160 km van Glabbeek ligt.”

Meer info: www.oorlogsmuseum.nl