Overslaan en naar de inhoud gaan
Glabbeek plaatst herdenkingsbord voor vrijwilliger bij het Rode kruis tijdens WO I

Op 8 december 2021 werd aan de pastorij van Bunsbeek een herdenkingsbord geplaatst voor Leonard Reynaerts die tijdens WO I een belangrijke rol speelde in het begraven van heel wat gesneuvelden. Burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) en voorzitter Edmond Denruyter van de Heemkundige Kring Glabbeek huldigden het herdenkingsbord in. Dit herdenkingsbord geeft nu duiding bij het monument dat er eerder al werd geplaatst ter ere van Leonard Reynaerts.

Leonard Reynaerts (1890-1965) uit Tienen was tijdens de Eerste Wereldoorlog actief als vrijwilliger bij het Rode kruis en lid van de “gemeentelijke ontgravingsdienst.” Zijn taak bestond erin om tijdens WO I samen met een aantal medewerkers de lijken van de gesneuvelde soldaten op te sporen, te ontgraven, waar mogelijk te identificeren en te begraven. Ook stond hij de familieleden bij, die op zoek waren naar gegevens over hun dierbaren en verzorgde de overbrenging van de stoffelijke resten naar hun woonplaats. Leonard Reynaerts noteerde voor alle gesneuvelden nauwkeurig de gegevens: plaats en datum van de vindplaats, wat ze droegen op het ogenblik van de opgraving, welke bezittingen ze bij zich droegen en welke verwondingen ze hadden opgelopen. In Bunsbeek gebeurden de opgravingen tussen 10 en 12 december 1914. Leonard Reynaerts vond veertien graven terug met dertig soldaten, gesneuveld tijdens de gevechten van 18 augustus 1914 in Bunsbeek. Ze werden samen begraven in een “kameradengraf”  in de Lindestraat. Tussen 1915 en 1916 werden de gesneuvelden terug opgegraven, opnieuw geïdentificeerd en kregen zij een definitief graf op het Belgisch militair kerkhof van Sint-Margriet-Houtem of op de begraafplaats van hun geboortedorp. Aan de hand van deze gedenkschriften kon Edmond Denruyter van de Heemkundige Kring Glabbeek na diepgaand onderzoek aan negenentwintig jongens een naam en een gezicht geven. Er rest nu nog één onbekende.

Burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij): “Uit erkentelijk voor zijn enorme inzet voor de gesneuvelde soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog plaatste het gemeentebestuur van Glabbeek op 28 september 2018 al een herdenkingsmonument ter ere van Leonard Reynaerts aan de pastorij in Bunsbeek. Dit  kunstwerk werd ontworpen door kunstenaar Frederik Vaes uit Glabbeek en bestaat uit een sokkel met daarop een authentieke schop uit WO I met een vredesduif. Nu plaatsen we naast het kunstwerk een herdenkingsbord zodat iedereen kan lezen welk lovenswaardig werk deze held met de schop deed voor talrijke slachtoffers en hun families tijdens WO I.”