Overslaan en naar de inhoud gaan
Odette Dereze

Gemeente Glabbeek organiseert op 9 en 10 oktober een unieke tentoonstelling rond fotojournaliste Odette Dereze (1932-2020) uit Attenrode

Fotojournaliste Odette Dereze uit Attenrode, geboren in 1932 en eind vorig jaar overleden aan het coronavirus, krijgt in het weekend van zaterdag 9 en zondag 10 oktober 2021 met een unieke tentoonstelling van haar werk een hommage door de gemeente Glabbeek. Burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij): “Zij was één van de pioniers van de Belgische fotojournalistiek, was bevriend met de koninklijke familie en was fotografe van heel wat beroemdheden. Het was een heel straffe getalenteerde madam met roots in onze deelgemeente Attenrode. Haar laatste wens was om begraven te worden op het kerkhof in Attenrode en dat is ook gebeurd. Met een nieuwe editie van Kunst in de Kerk gaan we haar werk en dat van haar meter Germaine Van Parys tentoonstellen in de kerk van Attenrode waar ze ook op het aanpalende kerkhof haar laatste rustplaats kreeg.”

Cultuurschepen Tom Struys (Dorpspartij): “Odette was een telg uit de fruittelersfamilie Dereze uit Attenrode-Wever en petekind van Germaine Van Parys (1896-1983), één van de absolute pioniers van de Belgische fotojournalistiek en grondlegster van het bekende fotoagentschap Van Parys. Na een stage fotografie besloot Odette om er, in 1952, haar beroep van te maken en werd ze fotojournaliste voor het persbureau van Germaine. Samen met haar meter realiseerde Odette uit Attenrode een indrukwekkend oeuvre. Hun werk biedt een unieke kijk op de geschiedenis van België vanaf 1918 tot aan het einde van de vorige eeuw.”

Burgemeester Peter Reekmans: “Ze maakte als fotojournalist heel wat reportages maar was ook geïnteresseerd in de massacultuur, bedrijven, rampen en het koningshuis waar ze kind aan huis was, vooral met koning Boudewijn en koningin Fabiola reisde ze de wereld rond. Ze maakte ook foto’s van heel wat bekende figuren zoals de Amerikaanse president Richard Nixon, de Dalai Lama, Johnny Halliday, Mick Jagger, de Rolling Stones, Charles Aznavour, Adamo, Yves Montand, Claude François, Charles Trenet, Jacques Brel, Rik Van Looy, Stan Ockers en Maurice Bèjart. Ze reisde ook veel, onder andere naar Bangladesh, Amerika, Korea, USSR, Cameroen, Senegal, Nieuw-Zeeland, Indonesië, China en Japan, al dan niet als fotografe in het kielzog van het Koningshuis. De foto’s die ze maakte van de brand in de Brusselse Innovation gingen de wereld rond. Haar werk belandde talloze keren in de Belgische- en internationale pers, boeken, verscheen op tentoonstellingen in het fotomuseum (FOMU) en op vele andere prestigieuze fototentoonstellingen. Als hommage aan deze getalenteerde vrouw afkomstig uit ons dorp organiseren we tijdens het weekend van 9 en 10 oktober een gratis tentoonstelling van haar werk doorheen de jaren die de familie ons bovendien kosteloos ter beschikking stelt.”

Deze editie van Kunst in de Kerk met een unieke tentoonstelling van het werk van Germaine Van Parys en Odette Dereze gaat door in de kerk van Attenrode tijdens het weekend van 9 en 10 oktober 201 van 10u tot 18u, de inkom is gratis.