Overslaan en naar de inhoud gaan

Processie OLV Heinkensberg is traditie in GlabbeekElk jaar op 15 augustus gaat om 15 uur de processie van de Heinkensberg die al vier eeuwen bestaat uit in deelgemeente Wever. Van de kerk van Wever gaat het naar de kapel van deHeinkensberg en weer terug met het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van de HeinkensbergHeel wat vrijwilligers, de kerkfabriek en het gemeentebestuur ondersteunen deze jaarlijkse traditie.

Het gemeentebestuur van Glabbeek renoveerde recent nog het dak van de kapel en plaatste een informatiebord met de geschiedenis van de kapel. De kostprijs van het nieuw geïsoleerd dak had een kostprijs van 37.000 euro. Met het conserveren van kerkelijk erfgoed wil het huidig gemeentebestuur vooral waardevolle gebouwen in stand houden en hebben deze investeringen niets te maken met al dan niet gelovig of niet-gelovig zijn.

Volgens de legende bouwde de Spaanse generaal Don Dionysius Vicca, geboren te Cadix (Costa de la Luz, Zuid-Spanje) omstreeks 1572 - 1573 de kapel op de Heinkensberg te Wever. Als dankbetuiging nadat hij als legeraanvoerder van Alva een overwinning behaalde op één van de legers van Willem van Oranje. De kapel op de Heinkensberg in deelgemeente Wever is toegewijd aan O.-L.-Vrouw, Troosteres der Bedrukten.