Overslaan en naar de inhoud gaan

Uit het oorlogsdagboek van Arthème Decoster: geen feestdagen in december 1917De krant het Nieuwsblad zet 100 jaar later het dagboek van soldaat Arthème Decoster uit Glabbeek-Zuurbemde met verschillende artikels in de kijker.

Decoster, de Glabbeekse vrijwilliger aan het IJzerfront, vult vanaf 5 december opnieuw zijn oorlogsdagboek aan.

  • 5 december: We keren terug van Grachten. Ons geschut gaf de Duitsers de volle laag. Op de middag gaat ons bataljon langs Linde, Oostvleteren, naar de Belgische Leeuw waar we al arbeidend de nacht doorbrengen.
  • 9 december: We vertrekken voor zes dagen naar de loopgrachten van Bikschote. We marcheren langs Pipegale, Zuidschote en Steenstrate. We trekken voor drie dagen de wacht op en overnachten met dertig in een bunker. Gans de streek is met obusgaten doorploegd tijdens het Vlaanderenoffensief.
  • 12 december: We verhuizen voor drie dagen naar de voorhoede en bezetten de Honiréhoeve.
  • 15 december: Te Bixschote worden we beschoten door na een aflossing. Het bataljon vertrekt per tram langs Elverdinge, Woesten, Belgische Leeuw, Oost-Vleteren, Linde en Beveren naar Stavele waar we in barakken onze intrek nemen. 't Is één uur in de morgen.
  • 16 december: We verblijven daar acht dagen en vier daarvan gaan we per tram aan het front werken. Het is bar koud en we bevriezen bijna tijdens die verplaatsing. 
  • 24 december: 's Middags vertrekken we uit Stavele met bestemming Pipegale. Van de drie dagen dat we daar verblijven, gaan we twee dagen arbeiden naar de voorlijnen.
  • 27 december: Om 15uur breken we op voor zes dagen stellingen. Ons peloton trekt voor drie dagen de wacht op bij de plaats Frappa. Gedurende de nacht versjouwen we ijzeren platen van de "twee zoldervenstershoeve" naar het Honorépachthof, langs de Uilenboerderij.
  • 30 december: De compagnie schuift voor drie dagen naar de gevarenzone. We nestelen ons gevieren in 'n schuilplaats, gebouwd in een obuskrater en verblijven daar tot 1 januari 1918. Het vijfde oorlogsjaar is ingeluid.

Bron Het Nieuwsblad online 1/12/17