Overslaan en naar de inhoud gaan
De Heemkundige Kring viert dit jaar zijn dertigjarig bestaan (1992 – 2022)

De Heemkundige Kring viert dit jaar zijn dertigjarig bestaan (1992 – 2022). Een hele prestatie voor een vereniging binnen een kleine gemeente. Dit konden we niet onopgemerkt laten voorbij gaan. Daarom is deze jubileumeditie in een nieuwe layout gestoken en bevat zij ongeveer 200 bladzijden. Een goede samenwerking met het bestuur en de respons van onze leden en inwoners zet ons aan om te blijven streven naar een vlotte werking.

Het jaarboek biedt jullie, zoals voorgaande jaren een een gevarieerd aanbod, bestaande uit artikels, zowel uit de vroegere als uit de meer hedendaagse geschiedenis van onze gemeente, met hier en daar ook een vleugje nostalgie.

Ons jaarboek 2022: Een overzicht van de artikels:

30 jaar HKG : Edmond Denruyter : Tijdens de academische zitting op ons zilveren jubileum werd de vraag gesteld: “Wat zijn onze plannen en wat brengt de toekomst?” In dit artikel geven we een overzicht van datgene wat we de laatste vijf jaar gerealiseerd hebben.

Het gehucht Boeslinter van weleer(1800-2000) ... Edmond Denruyter: Op basis van de info die André Bruyninckx ons ter beschikking stelde bespreken we systematisch de gezinnen die vroeger in Boeslinter woonden, welke beroepen ze uitoefenden en eventueel hun lapnamen.

Irene Moskovic: Edmond Denruyter: Een Joods meisje uit Brussel verbleef tijdens wereldoorlog II een paar jaar bij de familie Harry — Arron op de Schaffelberg in Bunsbeek . Deze kranige dame vertelt haar herinneringen aan die periode uit haar leven tot op vandaag.

Leo Jan De Pape, heer van Glabbeek: Staf Vandegaer: informatie over deze figuur uit Leuven die het bracht tot een functie die kan vergeleken worden met die van eerste minister van de Spaanse Nederlanden. In 1680 kocht hij de heerlijkheid Glabbeek, die meer dan een eeuw in handen van zijn afstammelingen bleef.

Belgen in Mexico (1864-1867) : Nicolas Latteur: We gaan het hier niet hebben over het epos van de Belgen in Mexico tijdens de wereldbeker voetbal. Weinigen onder ons weten nog dat tussen 1864 en 1867 vrijwilligers uit Glabbeek naar Mexico trokken om er te vechten. Dit is wat we in dit artikel bespreken.

Van schoolhoofd naar directeur basisonderwijs: Maria Saelmaekers: Dit artikel handelt over de evolutie van schoolhoofd naar directeur in de basisscholen bij ons.

Uit het huis van Nerum: Jozef Hendrickx en Staf Vandegaer: Bij de voorouders komt in de stamboom van de auteur onder meer de naam Van Nerum voor. De familie Van Nerum bezat een cijns– en leenboek, waarvan een exemplaar bewaard wordt in het Rijksarchief te Leuven. Het artikel handelt enerzijds over deze voorouders en anderzijds over hun cijns– en leenboek.

Volkse geneeskunde uit vroegere tijden bij ons: Dries Cueppens: Dit is een aanvulling op een eerder verschenen artikel in een vorig jaarboek. Hierin beschrijven we een aantal volkse remedies uit vroegere tijden tegen allerlei kwalen, die men ook bij ons kende.

Van pik over pikbinder naar pikdorser: Rom Crabbé: Naar aanleiding van het project “Het boerenleven in de jaren stillekes” noteerde Romain zijn unieke jeugdherinneringen aan de periode bij loonbedrijf Vranckx.

Interesse in het jaarboek: 17€ voor leden en 20€ voor niet-leden. Contact: voorzitter Edmond Denruyter e_denruyter@hotmail.com

Penningmeester Maria Saelmaekers: maria.saelmaekers@skynet.be